Image

Hozzátartozók segítése


Az alkoholista párja: a társfüggő

Az alkoholizmus komoly betegség, a leszokást pedig testi-lelki tényezők egyaránt nehezítik. A leszokásban nagy segítség lehet egy támogató család közeg, de sokszor előfordul, hogy a legközelebbi hozzátartozó is beteg, és saját traumái elől menekül az alkoholista partner mellé.


A szenvedélybetegek családtagjai legtöbbször maguk is függők

Nagyon sokan vannak, mégis gyakran elfelejtünk a szenvedélybetegek hozzátartozóiról beszélni. Ha abból indulunk ki, hogy egyes becslések szerint Magyarországon 600-800 ezer alkoholbeteg él, akkor jól látszik: a családtagjaikkal együtt a probléma több millió embert érint.


A gyámolító szeretet megöl

Milyen stádiumokon megy át egy alkoholista segíteni akaró hozzátartozója? Miért nem tud szabadulni a szerhasználótól? Folytatódik Bajzáth Sándor felépülő függő írása a szerhasználók hozzátartozóiról.

Tovább olvasom


Hogyan tudnám rávenni, hogy hagyja abba az ivást?

Miért nem látja be, mit csinál magával? Bajzáth Sándor felépülő függő most a hozzátartozók szerepéről ír.

Tovább olvasom


Mit tehet a család egy szenvedélybetegért?

Hogyan segíthet a család, ha a függő rászánja magát a rehabra? Mit tehetünk, hogy szerhasználó szerettünk valóban gyógyulni tudjon, és mi az, amivel csak magunk és őalatta vágjuk a fát? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

Tovább olvasom


Egy aktív alkoholista vagy drogos mellett mindig ott egy társfüggő partner

A felépüléshez egy párkapcsolatban mindkét félnek változnia, változtatnia kell.


Folytatás:
Miért tartok ki a végsőkig egy rossz kapcsolatban? – felépülés a társfüggőségből

Sokszor, sok helyütt elmondtam, leírtam már, hogy a szer-/alkoholhasználat a család minden tagjára megbetegítőleg hat. Erodálja a párkapcsolatot, negatív hatással van a gyerekekre, igazából mindenki sérül. Az ilyen családokban játszmákkal terhelt, őszintétlen a kommunikáció: hazudozás, szőnyeg alá söprés, gyanúsítgatás, következetlenség, durvaság, elhallgatás, szégyen jellemzi.Ha az alábbiakban magára ismerne, kétségbeesett és változtatni szeretne, van segítség, keressen!

Ha a szülei alkoholisták/drogfüggők voltak vagy egyszerűen "csak" más rendellenes működésű családban nőtt fel, melyet olyan kényszerviselkedések jellemeztek, mint a szerencsejáték, vagy túlzott evés; vagy krónikus betegséget

Tovább olvasom


Drogos családok jellemzői:

Családon belüli merev-idejétmúlt érintkezési formák – infantilizáció (20 éves fiút még a mamája öltözteti, törölgeti a hátát, 18 éves lány magázza a szüleit, miközben a barátnőjével be-széli meg az abortuszát): értékrend túlságosan merev és/vagy korábbi eszmékhez

Tovább olvasom


Szenvedélybetegek hozzátartozóinak hasznos idézet.

"Hosszú és különös tapasztalatokkal tele életem alatt megtanultam, hogy az embereket hagyni kell a maguk módján élni. Hiábavaló és téves erőlködés őket kierőszakolni abból, amit tapasztalniuk kell, mert akkor megkeresik maguknak másutt ugyanazt a helyzetet.

Tovább olvasom


Addikciókra hajlamosító tényezők II. (részlet egy felépülő nővel készített interjúmból)

"Anyáméknak szóban soha sem fejeztem ki, hogy mellőzöttnek érzem magam (gondolom azért is, mert fogalmi szinten ez nem így képeződött le bennem), hogy több figyelmet szeretnék, hogy féltékeny vagyok.

Tovább olvasom


Diszfunkcionalitás, mint a függőség kialakulásának melegágya

A rossz családi mintázatok a felépülés során felülírhatók, ám ehhez hosszú évek munkája szükséges. A szerhasználat abbahagyásától nem javul meg minden azonnal, sőt...

Tovább olvasom


A „három NEM” szabálya

A (hozzátartozók) „három NEM” szabálya: NEM te okoztad, NEM tudod kontrollálni és NEM tudod meggyógyítani.

Tovább olvasom


Alinda interjú a Hír TV-n
Bejelentkezés

Bejelentkezés, időpontegyeztetés miatt kérem hívjon.

+36204463751

Ha nem ér el, visszahívom.

-->