Index.hu-n megjelent cikkeim:

Nem a legutolsó pohárral nem kellet volna meginni, hanem a legelsővel

Sokan azt gondolják, csak az az alkoholista, aki részegen terrorizálja a családot, akit a gyerek hoz haza a kocsmából, aki elissza az egész családi költségvetést, akinek a felesége fizeti a tartozásait, aki elvonással kel, és hajnalban az 504-es számú italbolt előtt áll, dianás sósborszeszt fogyaszt remegő kézzel, esetleg az első kortyokat kihányva kezdi a napot. Nem, ez tévedés. Nem csak ez nevezhető alkoholizmusnak.

Mit tehet a család egy szenvedélybetegért?

Hogyan segíthet a család, ha a függő rászánja magát a rehabra? Mit tehetünk, hogy szerhasználó szerettünk valóban gyógyulni tudjon, és mi az, amivel csak magunk és őalatta vágjuk a fát? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

Az önátbaszás vége

Egy előadásban azt hallottam régen, hogy a mindenkori populáció kb. tíz százaléka függő. Ez az adat a munkám alapján reálisnak tűnik. Ma hazánkban megközelítőleg 600-800 ezer alkoholista van, egyesek szerint még több, de ha hozzávesszük a gyógyszerfüggőket és a drogfüggőket is, akkor még magasabb a szám.

A kijózanodás gyakorlatilag teljes lemeztelenedés

A józanságban nem az a legnehezebb, hogy az egész élet megváltozik, hanem az, hogy az embernek szembe kell néznie önmagával. Bajzáth Sándor szenvedélybeteg segítő, felépülő függő írása.

Örültem, ha a lányom nem volt velem, mert nyugodtan tudtam inni

Az idei Száraz November kiemelt témája a nők alkoholizmusa. De miben mások a nők, mint a férfiak, hogyan és miért isznak, hogyan lehet segíteni a leállásukat? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

Elvonón már voltam, de rajtam az se segített

Az igazán rászoruló függők sokáig hitegetik magukat és a környezetüket azzal, hogy ha elintéztek mindent, amit akartak, elmennek végre segítséget kérni. Ami persze sosem történik meg...

Miért baj, ahogyan Majka kitálalt Curtis függőségéről?

Akár alkoholista, akár drogfüggő a barátunk, szerelmünk, társunk, családtagunk, iszonyú fájdalmas nézni, ahogy tönkreteszi magát. Fájdalmas az is, hogy mennyiszer hagy cserben és mennyiszer húzzuk ki a szarból. Majka ezt nem bírta tovább, ő elérte a saját mélypontját, amikor Curtis sokadszor nem tudott felállni vele a színpadra. Addiktológiai konzultáns szerzőnk a két rapper példáján mutatja be, hogy mit tehetsz, ha te is segítenél a hozzátartozódnak kilábalni a függőségből...

Marihuána függő vagyok, már 20 éve

Ahogy abbahagyta a szoptatást, már röppent is a spangli Nóra szájába. Előbb csak esténként, később már délutánonként is füvezett. Azt hitte bármikor le tud állni, de a legfőbb szabályt is megszegte.

Így lettem heroinistából szexfüggő

Amikor a függő lejön az anyagról, kell valami, ami betölti az űrt. Előbb jön a pornó, ami azonnali kielégülést nyújt, nincs csalódás. Aztán kialakul a szexfüggőség. De vajon van kiút belőle?

Aki függő, függő is marad. De meddig?

Amikor a függők leállnak, a szerek hiánya hatalmas fekete lyukként tátong az életükben. Sokaknak nehéz ezt az űrt betölteni, ezért máshoz nyúlnak, mint amit előtte használtak, így lesz például a drogosból alkoholista. De hogyan lehet ezt kivédeni? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns új írásából kiderül.

Szétszurkáltam magam, a szüleimet kicsináltam

A függők sokszor azt hiszik, csak maguknak ártanak, amikor drogoznak vagy isznak. Azt gondolják, az ő testük, azt csinálnak vele, amit akarnak. Ez távolról sincs így, Bajzáth Sándor szenvedélybeteg segítő pedig elmondja, hogy miért.

"Hagytam, hogy a nagybácsim csókolgasson"

A függők családjában feltűnően magas azok száma, akik családon belüli erőszak áldozatai voltak. Az abúzus mellett sok függő más tabukat, titkokat is hordoz, amelyektől nem tud szabadulni. Bajzáth Sándor új cikkében a titkok és tabuk mérgező hatásairól ír.

"Annyira vagy beteg, amennyi titkod van."

Van valami, ami mérgez, megnyomorít, mégis titkoljuk, hogy fenntartsuk a rendes család látszatát. A függők életében rendkívüli szerepe van a hazugságoknak, titkoknak és tabuknak. Új cikkében erről ír Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

"Mikor nyit már ki az a kurva italbolt?"

Keretek. A függők életét a keretek határozzák meg, életüket ugyanis a parttalanság jellemzi. Sokszor szétcsúsznak, nem tudják milyen nap van, csak azt tudják, hogy ébredés után használni kell. A keretekről és a felépülésben élők napirendjéről ír új cikkében Bajzáth Sándor.

Mit tegyen a függő, hogy le tudjon állni?

Nem, akarni sajnos nem elég, mert a függőség betegség. Bajzáth Sándor felépülő függő, addiktológiai konzultás legújabb cikkében azoknak mutat irányokat, akik eldöntötték, leszoknak.

Volt, hogy pisztolyt nyomtak a számba

"Volt, hogy a vécé fedeléről szívtam fel a heroint, volt, hogy hagytam, hogy az orvos tapizzon". Minden függőnek megvannak a saját szörnyű történetei, Bajzáth Sándor felépülő függő a sajátjairól, megalázkodásról és önértékelésről ír legújabb cikkében.

Élni sem tudtam, meghalni sem volt bátorságom

Egy drogfüggőnek a világ legjobb dolga drogozni, de a legnagyobb szívás, tragédia is egyben. Megváltás, kegyelem, gyász, remény, ilyen stádiumokon megy át egy függő, a felépülésnek pedig ezer arca van.

A gyámolító szeretet megöl

Milyen stádiumokon megy át egy alkoholista segíteni akaró hozzátartozója? Miért nem tud szabadulni a szerhasználótól? Folytatódik Bajzáth Sándor felépülő függő írása a szerhasználók hozzátartozóiról.

Csak ültök a metrón, mint a zombik

A drogos életében nincs felelősség, csak szabadság. Egy pontig. Aztán már irigykedve figyel mindenkit, akinek kontrollja van az élete felett. Bajzáth Sándor írása.

"A legfontosabb az életemben? A józanság."

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns új cikkében arról ír, mi kell a felépülni vágyó függőnek ahhoz, hogy szerethessen, gyereket nevelhessen, dolgozhasson, élhessen. Meg arról, milyen könnyű ennek - vagyis a józanságnak - elfelejteni a jelentőségét.

"Amit a pia vagy a drog ad, azt később vissza is veszi!"

"El kellett fogadnom, hogy csóró vagyok, így jártam, ezt tettem magammal, nem okolhatok senki mást a helyzetemért, senki nem erőltette belém a cuccot… Na, ehhez kellett az igazi alázat." - Bajzáth Sándor felépülő függő írása.

"„Csak egy kicsit igyál a kedvemért, ne sértsél már meg!”"

Nehéz dolog nemet mondani az alkoholra egy olyan kultúrában, ahol az a szórakozás és az ünnepek elengedhetetlen része. De mit tehetünk, ha nem akarunk inni? Mit tehet egy inni nem akaró alkoholista? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő írása.

"Az alkoholizmusra nem a beültetés a megoldás"

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

"Ha ma drogoznék, már nem lennék életben!"

Vajon mennyiben más ma drogozni, mint tíz éve? Mi jellemezte a régi és mi a dizájnerdrogokat? És vajon melyikkel volt veszélyesebb az élet? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

"16 jel, hogy a józan alkoholista újra inni fog."

Mi van akkor, ha az ember le akar állni az ivással? Ha nem akar többet drogozni? Hogyan lehet józannak maradni, és milyen jelek előzik meg a visszaesést? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

"Józanul még sosem szexeltem, bár 36 vagyok."

Az alkoholról, gyógyszerekről, drogokról nem könnyű lejönni. Nemcsak a testi és lelki függőség miatt, nemcsak azért, mert az embernek ilyenkor felfordul az élete, nemcsak azért, mert olyan kitartóan kell küzdeni a tisztaságért. Amikor egy függő az absztinenciát választja, rengeteg belső félelemmel, bizonytalansággal, az ismeretlennel kell szembenéznie. Arról, hogy ezeket milyen megélni Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő ír.

Első cikkem az Indexen.
Olyan rehabot akartam, ahol továbbra is hereként létezhetek

Tudjuk, hogy melyek a legveszélyesebb drogok, tudjuk hogyan juthat el odáig valaki, hogy rájöjjön, függő, ahogy tudjuk azt is, mire érdemes figyelni, ha valaki le akar szokni a drogokról. Tudjuk mindezt szakmai szempontból, addiktológusoktól, pszichológusoktól. De vajon hogy néz ki ez az egész kérdés a drogfüggő szempontjából?