Videó interjúk, előadások, podcastok

Image

Mária Rádió interjú: Beszélgetés Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal

Bajzáth Sándorral beszélgettünk önpuszításról, mélypontról, felépülésről és átalakulásról, a függő családok jellemzőiről, fojtogató szeretetről és a hozzátartozók segítéséről. Műsorvezető: Papp Ákos, Függőségről mindenkinek - Tisztás (2024.05.28.)

Hogy vagy? - Bajzáth Sándor

Heti TV interjú

Gyógyszerfüggő a családban: Mit tegyünk?

Vágó Bernadett, műsorvezető, Dr. Tóbi Csaba, gyógyszerész, Bajzáth Sándor, addiktológiai konzultáns. A Kulcs Patikák podcast-jének egyik legérdekesebb része ez, amelyben Bajzáth Sándor szenvedélybeteg-segítővel, felépülő függővel és dr. Tóbi Csaba gyógyszerésszel járjuk körbe a függőségek mélységeit, és kapunk választ a hazánkban már 200 ezer főt érintő függőségekkel kapcsolatban. Milyen gyógyszerektől lehetünk függők? Testi vagy lelki okok vezetnek a függőségig? És mit tehet egy gyógyszerész, ha tudja, hogy gyógyszerfüggő vásárol nála?

Bundáskenyér podcast 2023.08.02. "Mindenki függ valamitől"?

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal beszélgettünk. Műsorvezetők: Urbán Szabolcs, Madár Tamás

Dizájnerdrogot használhatott az újbudai rendőrgyilkos

Tizenöt éven át a tű szerelmese volt. Többször túladagolta magát, a rendszeres kábítószer-fogyasztás miatt a teste tele lett fekélyekkel, az egyik ujját pedig kis híján elveszítette. Bajzáth Sándor ma már addiktológiai konzultánsként dolgozik. A szakembert az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán kérdeztük.

Mindannyian FÜGGŐK vagyunk? - Bajzáth Sándor - Pulicorn Podcast

Függőségek kialakulásától a leszokási kísérleteken keresztül a sikeres rehabilitációig. Rengeteg addikció létezik, ami nem csak a kábítószerekben és az alkoholban merül ki, ezekről sok figyelemre méltó információt osztott meg velünk mai adásunk vendége Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

Curtis újra drogproblémákba keveredett: Rövid volt a rehab?

Curtis ismét drogbotrányba keveredett, a rapper azonban tagadja, hogy visszaesett volna. A függőségről Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns beszélt.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánst a függőségek eredetéről, a leszokáshoz vezető sikeres megküzdési stratégiákról, társadalmi megítélésről kérdeztem

A keddi adásban Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal a függőségek eredetéről, a leszokáshoz vezető sikeres megküzdési stratégiákról, társadalmi megítélésről is szó lesz. Tartsatok velünk 15h-tól.

Mélypontra jutott Molnár Gusztáv: Romokban hever az élete

A Mokka műsorában Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns beszélt arról, milyen kilátásai, illetve milyen esélyei vannak a normális életre a színésznek.

„Nem ciki józannak lenni” – 15 évig volt intravénás droghasználó, most addiktológusként dolgozik

Bajzáth Sándor addiktológus a függőség jeleire és az alkoholizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet a Reggeliben. Míg az Egyesült Államokban mindennaposnak számít, hogy az emberek a problémájukkal szakemberhez fordulnak, addig Magyarországon még nincs meg ennek a kultúrája. Vajon mi kell a sikeres leszokáshoz? Le tudjuk egyedül győzni a démonjainkat?

Radar - Drogfüggőből gyógyító

Meg lehet-e gyógyulni alkohol- vagy drogfüggőségből? Bajzáth Sándor azt mondja, hogy nem. Ő évekig használt intravénásan különböző serkentőket, és emellett alkoholt is fogyasztott. Majd egy borzasztó mélypontnál úgy döntött, segítséget kér. Most már több mint 20 éve tiszta és a saját példáján keresztül segíti a szenvedélybetegeket.

Curtis újra drogproblémákba keveredett: Rövid volt a rehab?

Curtis ismét drogbotrányba keveredett, a rapper azonban tagadja, hogy visszaesett volna. A függőségről Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns beszélt.

dr Jazzy - 2019.03.02 Bajzáth Sándor addiktológiai konzulens

Bajzáth Sándor addiktológiai komzulens volt március 02-án a dr Jazzy vendége. Nemrég jelent meg dr Rácz Józseffel és Tóth Eszter Zsófiával közösen írt "Pörögnek a fejemben a filmkockák - felépülő függők életútjai" című kötete. Erről és sok más, a függőségekkel kapcsolatos érdekességről is beszélt Bajzáth Sándor a dr Jazzyben.

Függő kérdések_2018.02.06_vendég Bajzáth Sándor

A Függő Kérdések 2018.02.06-i kedd esti, 20:16-kor kezdődő rádióműsorának vendége Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, szenvedélybetegség-segítő volt. Egy érdekes és tartalmas beszélgetés a függőségekről való leszokásról és a függőség utáni életről. Fogadjátok és hallgassátok sok szeretettel. Köszönjük a megosztásokat. Műsorvezető: Nagy Zsolt, mentálhigiénés munkatárs Varga Gabriella

Alinda - Kubiszyn Viktor és Bajzáth Sándor>2017.03.08-i adásban Alinda vendége Kubiszyn Viktor író, filmkritikus és Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns. Az alkoholtól és a drogtól kemény küzdelem árán menekültek – őszinte beszéd és alkotói munka a függőségtől való szabadulásról.

Kadarkai Endre: Nemadomfel Bajzáth Sándor

A műsor a Story4Tv-n látható, minden vasárnap 17.30-tól.

15 év a drogok rabságában

Egy férfi 15 éven át élt a drogok kábulatában. Egy nem létező álomvilágban, amely valójában mindent tönkretett benne és körülötte. Csodával határos, hogy életben maradt.

Bajzáth Sándor: Szerhasználat és felépülés (Mindenki Akadémiája)

Bajzáth Sándor (addiktológiai konzultáns): Szerhasználat és felépülés. Mindenki Akadémiája – tudomány, ahogy még nem hallott róla, színes, érthető és élvezetes formában. Az előadások a tudományos élet legfrissebb hazai kutatási eredményeit tárják elénk.

Spektrum TV: Tabukról tabuk nélkül

Sláger FM rádió, Slágerarcok műsor

Dr. Jazzy - Bajzáth Sándor - 2017.06.24.

H.Varga Mariann vendége Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns volt, aki maga is gyógyult, egykori függő, 12 éve foglalkozik szenvedélybetegekkel egyéni és csoportos konzultációban.

Drogoszkóp

Lánchíd rádió prevenciós műsora.

"Figyelj magadra" interjú folytatása

"Figyelj magadra" interjú 1. rész

Előadásom az Agykutatás Hete rendezvénysorozaton a Pécsi Egyetemen online

Előadásom az Agykutatás Hete rendezvénysorozat keretén belül a Pécsi Egyetemen online. SZERHASZNÁLAT ÉS FELÉPÜLÉS. AZ ADDIKCIÓ SZAKASZAI SZEMÉLYES TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN Hogyan lesz valaki függő? Az előadó addiktológiai konzultánsként foglalkozik szenvedélybetegekkel egyéni és csoportos formában. Tapasztalatai alapján beszél a különböző függőségekről és determináló tényezőkről, a diszfunkcionális család és a mélypont szerepéről, a kezelés és a rehabilitáció kérdéseiről. Szól továbbá az újrakezdéssel járó nehézségekről, protektív tényezőkről, az absztinencia és visszaesés kérdéseiről, a keresztfüggőségekről, valamint az önsegítő csoportok felépülésben kifejtett jelentőségéről.

Rádió 1 Hétvége Kiss Mártival - Bajzáth Sándor

Mozaik - Bajzáth Sándor - Mi is a függőség

Mit tehetsz? Szenvedélybeteg a családban

Mit tehet a család egy szenvedélybetegért? Mit tegyen a függő, hogy le tudjon állni? Segíteni akarunk, de nem tudjuk hogyan? Ezeket a kérdéseket járja körbe Bajzáth Sándor addiktológiai konzulens.

"Szerintem, ha valaki bevallja, hogy alkoholista, az olyan felszabadító, mint egy coming out.

Itt van újra a november, és ez az a hónap, amikor sokan tesztelik magukat- kibírják-e szárazon harminc napon át. Bajzáth Sándor szerint sokan buknak el ilyenkor, és jönnek rá, hogy bajuk van az italfogyasztással, a szerencsésebbek segítséget is kérnek. Persze ők vannak kevesebben. Bajzáth maga is drog- és alkoholfüggő volt. Több, mint két évet töltött rehabon, majd onnan kikerülve lett alkoholista.

Repülök a gyógyszerrel

Beszélgetés az új könyvünkről.

„Aki egyszer függővé vált, az függő is marad, de lehet józanul élni”

A függőségig eljutni óriási „munka” mondja Bajzáth Sándor addiktológus konzultáns, ezért a leszokáshoz is hosszú út vezet. Az első lépés a felépülésben, hogy a szerhasználó felismerje, hogy függővé vált. Nem a gyakoriságtól függ, hogy valaki függő, hanem a pusztítás súlyosságától. A tiszta életet is újra kell tanulni, Sándor már 20 éve nem használ szereket.

#3. Podcast rész - Beszélgetés Bajzáth Sándorral, az addikt.hu szerzőjével

Szia. 25 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. 2016 december 17.-e óta nem ittam. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.

A tabletták nem hoznak helyre kihűlő házasságot, magányt, elvesztett önbecsülést.

Manapság nagyon könnyen lehet altatóhoz, nyugtatóhoz jutni. Sajnos a mai világ mindenben a gyors, azonnali megoldásokat preferálja. Mindent AZONNAL meg kell kapni, mindent azonnal el kell mulasztani.

Dizájnerdrogot használhatott az újbudai rendőrgyilkos

Tizenöt éven át a tű szerelmese volt. Többször túladagolta magát, a rendszeres kábítószer-fogyasztás miatt a teste tele lett fekélyekkel, az egyik ujját pedig kis híján elveszítette. Bajzáth Sándor ma már addiktológiai konzultánsként dolgozik. A szakembert az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán kérdeztük.

Mindannyian FÜGGŐK vagyunk? - Bajzáth Sándor - Pulicorn Podcast

Függőségek kialakulásától a leszokási kísérleteken keresztül a sikeres rehabilitációig. Rengeteg addikció létezik, ami nem csak a kábítószerekben és az alkoholban merül ki, ezekről sok figyelemre méltó információt osztott meg velünk mai adásunk vendége Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánst a függőségek eredetéről, a leszokáshoz vezető sikeres megküzdési stratégiákról, társadalmi megítélésről kérdezem

Tilos Rádió podcast: A keddi adásban Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal a függőségek eredetéről, a leszokáshoz vezető sikeres megküzdési stratégiákról, társadalmi megítélésről is szó lesz.

A drog önbizalmat ad, az alkohol felszabadít: a függőség kialakulása mögött ott a kemény trauma

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns volt Szily Nóra beszélgetőpartnere a Femina Szókimondó videósorozatának hatodik részében.

Nem vagyok függő, én nem a kocsmában iszom

Péter 34 éves volt, amikor először keresett rá, hogy mit is jelent az alkoholizmus. „Pedig akkor már vastagon benne voltam. Először tagadtam a dolgot, hiszen fiatal voltam, volt munkám és családom, az alkoholisták pedig nem ilyenek.” Egy multinál dolgozott jogi területen, megbecsült munkaerőnek számított.

"A függőség egy egész család betegsége" - interjú Bajzáth Sándor addiktológiai szakemberrel, felépülő függővel

Tizenöt évig volt szerfüggő, többek között intravénásan használt ópiátokat, amfetamint, kokaint. Amikor számos sikertelen leszokási kísérlet után utoljára hozta meg azt a döntést, hogy leáll a kábítószerekkel, már nem volt olyan négyzetcentiméter a testén, ahová tűt tudott volna szúrni, az ujját kis híján amputálni kellett, Hepatitis C-s lett, kihullottak a fogai...

Mélypontra jutott Molnár Gusztáv: Romokban hever az élete

A Mokka műsorában Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns beszélt arról, milyen kilátásai, illetve milyen esélyei vannak a normális életre a színésznek.

„Nem ciki józannak lenni” – 15 évig volt intravénás droghasználó, most addiktológusként dolgozik

Bajzáth Sándor addiktológus a függőség jeleire és az alkoholizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet a Reggeliben. Míg az Egyesült Államokban mindennaposnak számít, hogy az emberek a problémájukkal szakemberhez fordulnak, addig Magyarországon még nincs meg ennek a kultúrája.

Radar - Drogfüggőből gyógyító

Meg lehet-e gyógyulni alkohol- vagy drogfüggőségből? Bajzáth Sándor azt mondja, hogy nem. Ő évekig használt intravénásan különböző serkentőket, és emellett alkoholt is fogyasztott. Majd egy borzasztó mélypontnál úgy döntött, segítséget kér. Most már több mint 20 éve tiszta és a saját példáján keresztül segíti a szenvedélybetegeket.

Curtis újra drogproblémákba keveredett: Rövid volt a rehab?

Curtis ismét drogbotrányba keveredett, a rapper azonban tagadja, hogy visszaesett volna. A függőségről Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns beszélt.

A kínálásra nemet mondani, felvállalni

Szinte minden konzultáció során fel szokott merülni a kérdés: mit mondjon majd a kliens, ha kínálják társaságban. Erről már írtam többször is a cikkeimben. Most itt egy felépülő kliens személyes példája. Nyilván minden eset más, van ahol hasznos az ilyen szintű felvállalás, de előfordulhat, hogy ez kontraproduktiv tud lenni. Nekem, mivel ez a munkám, nem okoz problémát, de a felépülésem elején, amikor még nem függőkkel dolgoztam, hanem pl. szállodai recepciós voltam, én is gyakran gondban voltam, kivel milyen mértékben legyek kitárulkozó.

A nők titokban isznak vagy gyógyszert szednek – interjú Bajzáth Sándorral

„Semmi bajom nem lesz, ha esténként megiszom egy pohár bort” – ez csupán egy ártatlan kijelentés, vagy talán egy súlyos probléma kezdete? Vajon hol húzódik a következmények nélküli kortyolgatás és az alkoholfüggőség közötti határ? Hogyan isznak a nők, és hogyan a férfiak? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal beszélgettünk alkoholról, alkoholistákról, árulkodó jelekről, titokban ivó anyákról és gyerekeikről.

„Ha azt látod, hogy ő drogozik, te is úgy akarsz élni”

Hazánkban a leginkább elterjedt tudatmódosító és függőséget okozó szer az alkohol, de különböző kábítószerek is jelen vannak. Ezek „népszerűségének” okát az is adja, hogy a fiatalok példaképeinek számító sztárok közül sokról köztudott: használja őket. De milyen hangulat lehet egy drogfüggő gyerek családjában, és miért nem érdekes senki számára a kiskertet ápoló Józsi bácsi? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal és felépülő függővel beszélgettünk.

"Ahogy nőtt az önbizalmam, úgy lettek egyre intimebbek és értékesebbek a kapcsolataim"

A függőkkel való munkám során a kontroll mindig szóba kerül. Nem véletlenül, hisz a függőség kéz a kézben jár a kontrollal és annak elvesztésével. A szer tudat- és közérzetmódosító. A függő az adott szer használatával képes jól, komfortosan érezni magát bármikor, függetlenül attól, hogy milyen a világ. A szerhasználat öngyógyítás a fájdalomra, mert a szerhasználó így kontrollálni tudja az érzéseit. Megvéd a rossz érzésektől. Beállva teljesen mindegy, mi van a külvilágban, mi zavar, mi kellemetlen. Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása saját élményeken alapszik.

"Aki egyszer alkoholistává vált, az soha nem lesz alkalmi ivó"

Már több korábbi cikkemben is írtam, és újra csak ismételni tudom magam: a klienseim jelentős része érkezik úgy, hogy bár sejti, ott legbelül érzi, sőt legalább saját magának már be is vallotta, hogy alkoholista, mégse szeretné teljesen letenni a piát, helyette szociális használó szeretne a továbbiakban lenni. Csak kicsit, csak alkalmanként. Csak nyáron a tengerparton egy sört. Csak meccsnézés közben egyet-egyet. Én belül mosolygok, hiszen ezt ismerem, magam is voltam ezzel így. Én is szerettem volna picit inni/drogozni. Csak éppen nem ment.

"Nem, én nem tudok csak keveset inni, én csak szétcsapni tudom magam"

Korábbi cikkeimben már sokszor írtam arról, hogy tapasztalataim szerint a függők esetében nem működik a szociális használóvá válás. A klienseim jelentős része érkezik azzal a vággyal, hogy szeretne leszokni, de még inkább kevesebbet inni vagy drogozni. Én ez utóbbit nem látom reális vágynak, de tudom azt is, hogy ezt mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia. Ha már eleget próbálta, és csak rövidebb-hosszabb ideig, vagy semennyire sem jött össze, akkor talán készen fog állni a teljes absztinencia elfogadására.

"Haszontalan vagyok, amikor nem csinálok semmit" - felépülés a munkafüggőségből"

A kétrészes cikk első részében főleg a munkafüggőség tünetei, az egyén és környezet egymásra gyakorolt hatása volt a fókuszban. Most a megoldási lehetőségekről, a betegségből való felépülésről is szó lesz több felépülő munkafüggő személyes vallomása segítségével..

"Volt, hogy öt kórházzal álltam szerződésben, csak minden harmadik éjszaka aludtam otthon"

A munkamánia modern korunk gyakori és nehezen felismerhető viselkedési függősége, mert dolgozni kvázi mindenkinek kell, és sokunkba belénk van kódolva, hogy minél többet, annál jobb… A túlmunka pontosan ezért sokszor az egyéb szerfüggőségek kiindulópontja is. Társadalmilag gyakran elfogadott, sőt többnyire (tévesen) pozitív a megítélése. Gyakran hallhatjuk: „Milyen rendes ember, éjt nappallá téve dolgozik, hogy a családjának jobb legyen!”. De ez csak addig tűnik igaznak, amíg nem a mi hozzátartozónkról van szó, aki elérhetetlen, aki mindig mással beszél, aki „csak még ezt befejezem…”, aki lemarad a közös hétvégéről, mert mindig dolgozik, „hogy nekünk jobb legyen”.

Egy aktív alkoholista vagy drogos mellett mindig ott lapul egy társfüggő partner

A felépüléshez egy párkapcsolatban mindkét félnek változnia, változtatnia kell.


Folytatás:
Miért tartok ki a végsőkig egy rossz kapcsolatban? – felépülés a társfüggőségből

Sokszor, sok helyütt elmondtam, leírtam már, hogy a szer-/alkoholhasználat a család minden tagjára megbetegítőleg hat. Erodálja a párkapcsolatot, negatív hatással van a gyerekekre, igazából mindenki sérül. Az ilyen családokban játszmákkal terhelt, őszintétlen a kommunikáció: hazudozás, szőnyeg alá söprés, gyanúsítgatás, következetlenség, durvaság, elhallgatás, szégyen jellemzi.


"Egy nagyon elegáns étteremben beleborultam a tányér kajába részegen"

Új év van, új remények, új fogadkozások. Ezek gyakran nagyon hamar kudarcba fulladnak. Tapasztalatból mondhatom, hogy tudom, hamar elillan az elhatározás. Ez különösen igaz a kontrollvesztő ivókra, akikre jellemző, hogy nincsenek olyan komoly fizikai megvonási tüneteik, és tudnak rövidebb-hosszabb ideig nem inni. Ekkor máris azt gondolják, hogy semmi bajuk, nem tekintenek magukra úgy, mint alkoholbetegekre. Ez a betegségük lényege.

"Elértem a munkahelyemre, a főnökasszonnyal azonnal közöltem, hogy meg fogom dugni"

A nem folyamatos, rendszertelen ivásra kulturálisan nem tekintünk olyan egyértelműen alkoholizmusként. Az embert elkapja a gépszíj, mondjuk, és gyakran a kontrollvesztettség, a súlyos, sokszor visszafordíthatatlan következmények ellenére sem ismerjük fel mögötte a betegséget.

"Egy év alatt tett kukából zabáló, húgyszagú, összeszart csövessé a pia"

Az alábbi írásnak lehetne az az apropója, hogy itt a karantén, hiszen most a bezártság miatt nő a feszültség, az egyedülállók még magányosabbak, a családok még jobban szenvednek, főleg, ha alkoholista is van köztük. Sokan vesztették el a munkájukat, a megélhetésüket, akár a lakhatásukat, és sokak számára a közelgő ünnepek is nehezek lesznek érzelmileg. Ez mind a melegágya a növekvő alkohol- és gyógyszerfogyasztásnak.

"Megadta azt a bársonyos, kéjes érzést, amit az anyaméhben érezhettem utoljára"

Miért lesz az egyik ember függő, mi miatt nem lesz az a másik? Mire drogozunk, iszunk, és ha sikerül leállnunk, mi van utána? Új cikkében ezt a kérdést járja körül Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

Anyám az utolsó 5 forintomat is ellopta, ha kellett neki piára.

Az alkoholista vagy egyéb rendellenesen működő családi mintából való felépülés része annak megértése, miért működtek a szülők úgy, ahogy működtek. A felépülők megértik a szüleik indítékait, a betegségüket, jó esetben képesek megbocsátani is nekik – sokaknak viszont sohasem sikerül.

Én egy tipikus magyar családban nőttem fel, alkoholista volt az apám

Az előző cikkemben arról írtam, milyen az élet egy alkoholbeteg családban, mert egy ilyen családban, ilyen környezetben felnőni, az egész későbbi életre negatív hatása lehet. A mai cikkben azt szeretném körüljárni, hogy milyen befolyással bír az alkoholista szülői háttér az ilyen családokban felnövő gyerekekre, hogyan alakul a későbbi életük, és ezeket igyekszem konkrét példákkal illusztrálni.

Anyám seggrészegen jött értem az oviba: menni alig tudott, de azt hitte, nem látják rajta

Sok írás volt már a leállás mikéntjeiről, a használóra gyakorolt következményeiről, a hozzátartozók szerepéről. A mai témám, hogy hogyan hat a szülők használata a családra, különös tekintettel a gyerekekre, és milyen hatást fog gyakorolni a későbbi életükre.

Engem, aki mindent túlélt, aki pocsolyából szúrt, pont egy vírus nyírna ki?

Koronavírus-járvány idején minél kevesebb tényleges emberi érintkezésre van szükség, ellenben a szenvedélybetegeknek a felépülés elérése és megtartása érdekében minél több józan, pozitív kapcsolódás az üdvözítő, mert „egyedül nem megy”. A függőség hosszú távon elszigetel, elmagányosít. Igazi paradoxon.

Drágul a drog, kevés a turista, betörni, lopni is nehezebb - függők a járvány idején

A járvány kapcsán egyre-másra születnek a megszorító intézkedések, amik kihatnak a drogok csempészésére, és ezáltal azok beszerzésére is. Lezárták a határokat, nem járnak a kamionok, repülőgépek, lassan megszűnik a drogcsempészet. Hogy lehet most droghoz jutni? Nehezen. Így a szállítási nehézségek, az előállításhoz szükséges alapanyagok drágulása és a kockázat növekedése a drogok árának emelkedésével jár is fog járni.

Bocsánatot kérek a 14 éves kislánytól, akinek a testét eladtam drogokért

A függők gyakran mondják – különösen a használat, majd később a felépülésük során –, hogy nincs igazság. Én is mindig úgy gondoltam, hogy nekem, a függőnek nehezebb. Másoknak – ezért meg azért – mindig könnyebb.

A kokain totális egodrog, ami az ördögöt is két vállra fekteti

A kokain ma státuszszimbólum. Munkaeszköz. Partikellék. Vágyfokozó. A kokain ma reneszánszát éli itthon, mondhatnám, hogy boldog-boldogtalan használja. Előző cikkemben a kokainhasználat elterjedtségét, funkcióit, hatásait mutattam be részletesen, ezúttal pedig a függőség természetét, a megküzdés nehézségeit és a leszokás lehetőségeit veszem sorra.

Felsőbb körökben a kokain ma már alap

A kokain ma reneszánszát éli itthon, mondhatnám, hogy boldog-boldogtalan használja. Ez azért persze erős túlzás lenne, ám a klienseim nagy része vagy alkoholt, vagy ezt használja, jellemzően mindkettőt.

Mindig csak az aznapot kell túlélni tisztán

Mi történik egy addiktológiai konzultáción? Hogy tud támogatni egy segítő? Honnan tudja, mire van szüksége egy függőnek? Adnak-e gyógyszert? Meddig kell járni? Minden, amit a függőségek kezeléséről tudni akartál.

Semmi nem adja már vissza az időt, amit a gyerekeim helyett az ivással töltöttem

Hogyan hat az alkohol és a drog az ember életminőségére, és honnan tudhatod, ha baj van?

Mindig haza kell tudnom vinni a férjemet, ha kiütötte magát.

Mielőtt rászántam magam egy bentlakásos rehabilitációra, hosszú utat tettem meg. Nekem is, mint a legtöbb függőnek a hosszan tartó szociális használatra való sikertelen törekvés, sok év kényszeres, kontroll nélküli használat és számtalan abbahagyási kísérlet után jött meg a tényleges beismerés, hogy nem megy, abba kell hagynom, mert bele fogok halni.

Mit tegyen a függő, hogy le tudjon állni?

Nem, akarni sajnos nem elég, mert a függőség betegség. Bajzáth Sándor felépülő függő, addiktológiai konzultás legújabb cikkében azoknak mutat irányokat, akik eldöntötték, leszoknak.

Nem a legutolsó pohárral nem kellett volna meginni, hanem a legelsővel

Sokan azt gondolják, csak az az alkoholista, aki részegen terrorizálja a családot, akit a gyerek hoz haza a kocsmából, aki elissza az egész családi költségvetést, akinek a felesége fizeti a tartozásait, aki elvonással kel, és hajnalban az 504-es számú italbolt előtt áll, dianás sósborszeszt fogyaszt remegő kézzel, esetleg az első kortyokat kihányva kezdi a napot. Nem, ez tévedés. Nem csak ez nevezhető alkoholizmusnak.

Mit tehet a család egy szenvedélybetegért?

Hogyan segíthet a család, ha a függő rászánja magát a rehabra? Mit tehetünk, hogy szerhasználó szerettünk valóban gyógyulni tudjon, és mi az, amivel csak magunk és őalatta vágjuk a fát? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

Az önátbaszás vége

Egy előadásban azt hallottam régen, hogy a mindenkori populáció kb. tíz százaléka függő. Ez az adat a munkám alapján reálisnak tűnik. Ma hazánkban megközelítőleg 600-800 ezer alkoholista van, egyesek szerint még több, de ha hozzávesszük a gyógyszerfüggőket és a drogfüggőket is, akkor még magasabb a szám.

A kijózanodás gyakorlatilag teljes lemeztelenedés

A józanságban nem az a legnehezebb, hogy az egész élet megváltozik, hanem az, hogy az embernek szembe kell néznie önmagával. Bajzáth Sándor szenvedélybeteg segítő, felépülő függő írása.

Örültem, ha a lányom nem volt velem, mert nyugodtan tudtam inni

Az idei Száraz November kiemelt témája a nők alkoholizmusa. De miben mások a nők, mint a férfiak, hogyan és miért isznak, hogyan lehet segíteni a leállásukat? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

Elvonón már voltam, de rajtam az se segített

Az igazán rászoruló függők sokáig hitegetik magukat és a környezetüket azzal, hogy ha elintéztek mindent, amit akartak, elmennek végre segítséget kérni. Ami persze sosem történik meg...

Miért baj, ahogyan Majka kitálalt Curtis függőségéről?

Akár alkoholista, akár drogfüggő a barátunk, szerelmünk, társunk, családtagunk, iszonyú fájdalmas nézni, ahogy tönkreteszi magát. Fájdalmas az is, hogy mennyiszer hagy cserben és mennyiszer húzzuk ki a szarból. Majka ezt nem bírta tovább, ő elérte a saját mélypontját, amikor Curtis sokadszor nem tudott felállni vele a színpadra. Addiktológiai konzultáns szerzőnk a két rapper példáján mutatja be, hogy mit tehetsz, ha te is segítenél a hozzátartozódnak kilábalni a függőségből...

Marihuána függő vagyok, már 20 éve

Ahogy abbahagyta a szoptatást, már röppent is a spangli Nóra szájába. Előbb csak esténként, később már délutánonként is füvezett. Azt hitte bármikor le tud állni, de a legfőbb szabályt is megszegte.

Így lettem heroinistából szexfüggő

Amikor a függő lejön az anyagról, kell valami, ami betölti az űrt. Előbb jön a pornó, ami azonnali kielégülést nyújt, nincs csalódás. Aztán kialakul a szexfüggőség. De vajon van kiút belőle?

Aki függő, függő is marad. De meddig?

Amikor a függők leállnak, a szerek hiánya hatalmas fekete lyukként tátong az életükben. Sokaknak nehéz ezt az űrt betölteni, ezért máshoz nyúlnak, mint amit előtte használtak, így lesz például a drogosból alkoholista. De hogyan lehet ezt kivédeni? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns új írásából kiderül.

Szétszurkáltam magam, a szüleimet kicsináltam

A függők sokszor azt hiszik, csak maguknak ártanak, amikor drogoznak vagy isznak. Azt gondolják, az ő testük, azt csinálnak vele, amit akarnak. Ez távolról sincs így, Bajzáth Sándor szenvedélybeteg segítő pedig elmondja, hogy miért.

"Hagytam, hogy a nagybácsim csókolgasson"

A függők családjában feltűnően magas azok száma, akik családon belüli erőszak áldozatai voltak. Az abúzus mellett sok függő más tabukat, titkokat is hordoz, amelyektől nem tud szabadulni. Bajzáth Sándor új cikkében a titkok és tabuk mérgező hatásairól ír.

"Annyira vagy beteg, amennyi titkod van."

Van valami, ami mérgez, megnyomorít, mégis titkoljuk, hogy fenntartsuk a rendes család látszatát. A függők életében rendkívüli szerepe van a hazugságoknak, titkoknak és tabuknak. Új cikkében erről ír Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

"Mikor nyit már ki az a kurva italbolt?"

Keretek. A függők életét a keretek határozzák meg, életüket ugyanis a parttalanság jellemzi. Sokszor szétcsúsznak, nem tudják milyen nap van, csak azt tudják, hogy ébredés után használni kell. A keretekről és a felépülésben élők napirendjéről ír új cikkében Bajzáth Sándor.

Mit tegyen a függő, hogy le tudjon állni?

Nem, akarni sajnos nem elég, mert a függőség betegség. Bajzáth Sándor felépülő függő, addiktológiai konzultás legújabb cikkében azoknak mutat irányokat, akik eldöntötték, leszoknak.

Volt, hogy pisztolyt nyomtak a számba

"Volt, hogy a vécé fedeléről szívtam fel a heroint, volt, hogy hagytam, hogy az orvos tapizzon". Minden függőnek megvannak a saját szörnyű történetei, Bajzáth Sándor felépülő függő a sajátjairól, megalázkodásról és önértékelésről ír legújabb cikkében.

Élni sem tudtam, meghalni sem volt bátorságom

Egy drogfüggőnek a világ legjobb dolga drogozni, de a legnagyobb szívás, tragédia is egyben. Megváltás, kegyelem, gyász, remény, ilyen stádiumokon megy át egy függő, a felépülésnek pedig ezer arca van.

A gyámolító szeretet megöl

Milyen stádiumokon megy át egy alkoholista segíteni akaró hozzátartozója? Miért nem tud szabadulni a szerhasználótól? Folytatódik Bajzáth Sándor felépülő függő írása a szerhasználók hozzátartozóiról.

Csak ültök a metrón, mint a zombik

A drogos életében nincs felelősség, csak szabadság. Egy pontig. Aztán már irigykedve figyel mindenkit, akinek kontrollja van az élete felett. Bajzáth Sándor írása.

"A legfontosabb az életemben? A józanság."

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns új cikkében arról ír, mi kell a felépülni vágyó függőnek ahhoz, hogy szerethessen, gyereket nevelhessen, dolgozhasson, élhessen. Meg arról, milyen könnyű ennek - vagyis a józanságnak - elfelejteni a jelentőségét.

"Amit a pia vagy a drog ad, azt később vissza is veszi!"

"El kellett fogadnom, hogy csóró vagyok, így jártam, ezt tettem magammal, nem okolhatok senki mást a helyzetemért, senki nem erőltette belém a cuccot… Na, ehhez kellett az igazi alázat." - Bajzáth Sándor felépülő függő írása.

"„Csak egy kicsit igyál a kedvemért, ne sértsél már meg!”"

Nehéz dolog nemet mondani az alkoholra egy olyan kultúrában, ahol az a szórakozás és az ünnepek elengedhetetlen része. De mit tehetünk, ha nem akarunk inni? Mit tehet egy inni nem akaró alkoholista? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő írása.

"Az alkoholizmusra nem a beültetés a megoldás"

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

"Ha ma drogoznék, már nem lennék életben!"

Vajon mennyiben más ma drogozni, mint tíz éve? Mi jellemezte a régi és mi a dizájnerdrogokat? És vajon melyikkel volt veszélyesebb az élet? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

"16 jel, hogy a józan alkoholista újra inni fog."

Mi van akkor, ha az ember le akar állni az ivással? Ha nem akar többet drogozni? Hogyan lehet józannak maradni, és milyen jelek előzik meg a visszaesést? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

"Józanul még sosem szexeltem, bár 36 vagyok."

Az alkoholról, gyógyszerekről, drogokról nem könnyű lejönni. Nemcsak a testi és lelki függőség miatt, nemcsak azért, mert az embernek ilyenkor felfordul az élete, nemcsak azért, mert olyan kitartóan kell küzdeni a tisztaságért. Amikor egy függő az absztinenciát választja, rengeteg belső félelemmel, bizonytalansággal, az ismeretlennel kell szembenéznie. Arról, hogy ezeket milyen megélni Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő ír.

Első cikkem az Indexen.
Olyan rehabot akartam, ahol továbbra is hereként létezhetek

Tudjuk, hogy melyek a legveszélyesebb drogok, tudjuk hogyan juthat el odáig valaki, hogy rájöjjön, függő, ahogy tudjuk azt is, mire érdemes figyelni, ha valaki le akar szokni a drogokról. Tudjuk mindezt szakmai szempontból, addiktológusoktól, pszichológusoktól. De vajon hogy néz ki ez az egész kérdés a drogfüggő szempontjából?