Írásos publikációk:

Image

"Az alkoholista párja: a társfüggő"

Az alkoholizmus komoly betegség, a leszokást pedig testi-lelki tényezők egyaránt nehezítik. A leszokásban nagy segítség lehet egy támogató család közeg, de sokszor előfordul, hogy a legközelebbi hozzátartozó is beteg, és saját traumái elől menekül az alkoholista partner mellé.

"Az, hogy valaki nem iszik, még csak az eleje az alkoholizmusból való felépülésnek"

Az alkoholizmus komoly betegség, a leszokást pedig testi-lelki tényezők egyaránt nehezítik. Nem mindegy, hogy valaki felépülő függő, vagy csak száraz alkoholista, ugyanis az érzelmek feloldása nélkül nincs gyógyulás.

"Mi nem a Jézuskát vártuk, hanem azt, hogy Apám végre kijózanodjon"

A szenvedélybetegséggel küzdők és családjaik számára a karácsony gyakran igazi mélypont. Közeleg a karácsony, ami sok embert örömmel tölt el, ám a szenvedélybeteggel élő családok egy része számára sajnos maga a pokol. Ők előre félnek, és a közel egymillió alkoholfüggő országában ezzel koránt sincsenek egyedül.

Ha alkoholista van a családban, kell hogy legyen egy B terv is

Az ünnepi időszak elé függők, és függők családtagjai egyaránt szorongással néznek, az alkohol sokszor családokat tud szétszakítani. Van megoldás?

„Nem arról ismerhető fel az alkoholista, hogy mennyit iszik”

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal beszélgettünk. Az alkoholfogyasztás a világ csaknem minden pontján a közösségi kultúra része, és milliók tudják ezt a tudatmódosító szert úgy használni, hogy ők irányítanak. De azoknak a száma is jelentős (itthon is több százezer ilyen ember van), akiknek sokkal összetettebb és egyenlőtlenebb a viszonyuk az itallal, és akik betegsége nemcsak a saját, de a környezetük életét is tönkreteszi. Az alkoholizmus Magyarországon a legszélesebb társadalmi rétegeket érintő, hosszú ideje fennálló probléma, amiről nem lehet eleget beszélni, és ami az ünnepek, az év végi koccintások sokasodásával megint fókuszba kerül.

A nők félnek a megbélyegzéstől, ha kiderül, hogy isznak.

Noha sokan gondolják azt, hogy csak az az alkoholista, aki látványosan sokat iszik, a kép ennél sokkal árnyaltabb. Sőt, az sem igaz, hogy az alkoholfüggőség a férfiak sajátja, hiszen ahogyan Bajzáth Sándor fogalmaz, a statisztikák szerint a nők is fölzárkóztak.

A tabletták nem hoznak helyre kihűlő házasságot, magányt, elvesztett önbecsülést.

Manapság nagyon könnyen lehet altatóhoz, nyugtatóhoz jutni. Sajnos a mai világ mindenben a gyors, azonnali megoldásokat preferálja. Mindent AZONNAL meg kell kapni, mindent azonnal el kell mulasztani.

A kínálásra nemet mondani, felvállalni

Szinte minden konzultáció során fel szokott merülni a kérdés: mit mondjon majd a kliens, ha kínálják társaságban. Erről már írtam többször is a cikkeimben. Most itt egy felépülő kliens személyes példája. Nyilván minden eset más, van ahol hasznos az ilyen szintű felvállalás, de előfordulhat, hogy ez kontraproduktiv tud lenni. Nekem, mivel ez a munkám, nem okoz problémát, de a felépülésem elején, amikor még nem függőkkel dolgoztam, hanem pl. szállodai recepciós voltam, én is gyakran gondban voltam, kivel milyen mértékben legyek kitárulkozó.

A nők titokban isznak vagy gyógyszert szednek – interjú Bajzáth Sándorral

„Semmi bajom nem lesz, ha esténként megiszom egy pohár bort” – ez csupán egy ártatlan kijelentés, vagy talán egy súlyos probléma kezdete? Vajon hol húzódik a következmények nélküli kortyolgatás és az alkoholfüggőség közötti határ? Hogyan isznak a nők, és hogyan a férfiak? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal beszélgettünk alkoholról, alkoholistákról, árulkodó jelekről, titokban ivó anyákról és gyerekeikről.

Bocsánatot kérek a 14 éves kislánytól, akinek a testét eladtam drogokért

A függők gyakran mondják – különösen a használat, majd később a felépülésük során –, hogy nincs igazság. Én is mindig úgy gondoltam, hogy nekem, a függőnek nehezebb. Másoknak – ezért meg azért – mindig könnyebb.

Nem a legutolsó pohárral nem kellett volna meginni, hanem a legelsővel

Sokan azt gondolják, csak az az alkoholista, aki részegen terrorizálja a családot, akit a gyerek hoz haza a kocsmából, aki elissza az egész családi költségvetést, akinek a felesége fizeti a tartozásait, aki elvonással kel, és hajnalban az 504-es számú italbolt előtt áll, dianás sósborszeszt fogyaszt remegő kézzel, esetleg az első kortyokat kihányva kezdi a napot. Nem, ez tévedés. Nem csak ez nevezhető alkoholizmusnak.

A kokain totális egodrog, ami az ördögöt is két vállra fekteti

A kokain ma státuszszimbólum. Munkaeszköz. Partikellék. Vágyfokozó. A kokain ma reneszánszát éli itthon, mondhatnám, hogy boldog-boldogtalan használja. Előző cikkemben a kokainhasználat elterjedtségét, funkcióit, hatásait mutattam be részletesen, ezúttal pedig a függőség természetét, a megküzdés nehézségeit és a leszokás lehetőségeit veszem sorra.

Felsőbb körökben a kokain ma már alap

A kokain ma reneszánszát éli itthon, mondhatnám, hogy boldog-boldogtalan használja. Ez azért persze erős túlzás lenne, ám a klienseim nagy része vagy alkoholt, vagy ezt használja, jellemzően mindkettőt.

"Józanul még sosem szexeltem, bár 36 vagyok."

Az alkoholról, gyógyszerekről, drogokról nem könnyű lejönni. Nemcsak a testi és lelki függőség miatt, nemcsak azért, mert az embernek ilyenkor felfordul az élete, nemcsak azért, mert olyan kitartóan kell küzdeni a tisztaságért. Amikor egy függő az absztinenciát választja, rengeteg belső félelemmel, bizonytalansággal

„Ha azt látod, hogy ő drogozik, te is úgy akarsz élni”

Hazánkban a leginkább elterjedt tudatmódosító és függőséget okozó szer az alkohol, de különböző kábítószerek is jelen vannak. Ezek „népszerűségének” okát az is adja, hogy a fiatalok példaképeinek számító sztárok közül sokról köztudott: használja őket. De milyen hangulat lehet egy drogfüggő gyerek családjában, és miért nem érdekes senki számára a kiskertet ápoló Józsi bácsi? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal és felépülő függővel beszélgettünk.

Olyan rehabot akartam, ahol továbbra is hereként létezhetek

Tudjuk, hogy melyek a legveszélyesebb drogok, tudjuk hogyan juthat el odáig valaki, hogy rájöjjön, függő, ahogy tudjuk azt is, mire érdemes figyelni, ha valaki le akar szokni a drogokról. Tudjuk mindezt szakmai szempontból, addiktológusoktól, pszichológusoktól. De vajon hogy néz ki ez az egész kérdés a drogfüggő szempontjából?

"Ahogy nőtt az önbizalmam, úgy lettek egyre intimebbek és értékesebbek a kapcsolataim"

A függőkkel való munkám során a kontroll mindig szóba kerül. Nem véletlenül, hisz a függőség kéz a kézben jár a kontrollal és annak elvesztésével. A szer tudat- és közérzetmódosító. A függő az adott szer használatával képes jól, komfortosan érezni magát bármikor, függetlenül attól, hogy milyen a világ. A szerhasználat öngyógyítás a fájdalomra, mert a szerhasználó így kontrollálni tudja az érzéseit. Megvéd a rossz érzésektől. Beállva teljesen mindegy, mi van a külvilágban, mi zavar, mi kellemetlen. Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása saját élményeken alapszik.

"Aki egyszer alkoholistává vált, az soha nem lesz alkalmi ivó"

Már több korábbi cikkemben is írtam, és újra csak ismételni tudom magam: a klienseim jelentős része érkezik úgy, hogy bár sejti, ott legbelül érzi, sőt legalább saját magának már be is vallotta, hogy alkoholista, mégse szeretné teljesen letenni a piát, helyette szociális használó szeretne a továbbiakban lenni. Csak kicsit, csak alkalmanként. Csak nyáron a tengerparton egy sört. Csak meccsnézés közben egyet-egyet. Én belül mosolygok, hiszen ezt ismerem, magam is voltam ezzel így. Én is szerettem volna picit inni/drogozni. Csak éppen nem ment.

"Nem, én nem tudok csak keveset inni, én csak szétcsapni tudom magam"

Korábbi cikkeimben már sokszor írtam arról, hogy tapasztalataim szerint a függők esetében nem működik a szociális használóvá válás. A klienseim jelentős része érkezik azzal a vággyal, hogy szeretne leszokni, de még inkább kevesebbet inni vagy drogozni. Én ez utóbbit nem látom reális vágynak, de tudom azt is, hogy ezt mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia. Ha már eleget próbálta, és csak rövidebb-hosszabb ideig, vagy semennyire sem jött össze, akkor talán készen fog állni a teljes absztinencia elfogadására.

"Haszontalan vagyok, amikor nem csinálok semmit" - felépülés a munkafüggőségből"

A kétrészes cikk első részében főleg a munkafüggőség tünetei, az egyén és környezet egymásra gyakorolt hatása volt a fókuszban. Most a megoldási lehetőségekről, a betegségből való felépülésről is szó lesz több felépülő munkafüggő személyes vallomása segítségével..

"Volt, hogy öt kórházzal álltam szerződésben, csak minden harmadik éjszaka aludtam otthon"

A munkamánia modern korunk gyakori és nehezen felismerhető viselkedési függősége, mert dolgozni kvázi mindenkinek kell, és sokunkba belénk van kódolva, hogy minél többet, annál jobb… A túlmunka pontosan ezért sokszor az egyéb szerfüggőségek kiindulópontja is. Társadalmilag gyakran elfogadott, sőt többnyire (tévesen) pozitív a megítélése. Gyakran hallhatjuk: „Milyen rendes ember, éjt nappallá téve dolgozik, hogy a családjának jobb legyen!”. De ez csak addig tűnik igaznak, amíg nem a mi hozzátartozónkról van szó, aki elérhetetlen, aki mindig mással beszél, aki „csak még ezt befejezem…”, aki lemarad a közös hétvégéről, mert mindig dolgozik, „hogy nekünk jobb legyen”.

Egy aktív alkoholista vagy drogos mellett mindig ott lapul egy társfüggő partner

A felépüléshez egy párkapcsolatban mindkét félnek változnia, változtatnia kell.


Folytatás:
Miért tartok ki a végsőkig egy rossz kapcsolatban? – felépülés a társfüggőségből

Sokszor, sok helyütt elmondtam, leírtam már, hogy a szer-/alkoholhasználat a család minden tagjára megbetegítőleg hat. Erodálja a párkapcsolatot, negatív hatással van a gyerekekre, igazából mindenki sérül. Az ilyen családokban játszmákkal terhelt, őszintétlen a kommunikáció: hazudozás, szőnyeg alá söprés, gyanúsítgatás, következetlenség, durvaság, elhallgatás, szégyen jellemzi.


"Egy nagyon elegáns étteremben beleborultam a tányér kajába részegen"

Új év van, új remények, új fogadkozások. Ezek gyakran nagyon hamar kudarcba fulladnak. Tapasztalatból mondhatom, hogy tudom, hamar elillan az elhatározás. Ez különösen igaz a kontrollvesztő ivókra, akikre jellemző, hogy nincsenek olyan komoly fizikai megvonási tüneteik, és tudnak rövidebb-hosszabb ideig nem inni. Ekkor máris azt gondolják, hogy semmi bajuk, nem tekintenek magukra úgy, mint alkoholbetegekre. Ez a betegségük lényege.

"Elértem a munkahelyemre, a főnökasszonnyal azonnal közöltem, hogy meg fogom dugni"

A nem folyamatos, rendszertelen ivásra kulturálisan nem tekintünk olyan egyértelműen alkoholizmusként. Az embert elkapja a gépszíj, mondjuk, és gyakran a kontrollvesztettség, a súlyos, sokszor visszafordíthatatlan következmények ellenére sem ismerjük fel mögötte a betegséget.

"Megadta azt a bársonyos, kéjes érzést, amit az anyaméhben érezhettem utoljára"

Miért lesz az egyik ember függő, mi miatt nem lesz az a másik? Mire drogozunk, iszunk, és ha sikerül leállnunk, mi van utána? Új cikkében ezt a kérdést járja körül Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

Anyám az utolsó 5 forintomat is ellopta, ha kellett neki piára.

Az alkoholista vagy egyéb rendellenesen működő családi mintából való felépülés része annak megértése, miért működtek a szülők úgy, ahogy működtek. A felépülők megértik a szüleik indítékait, a betegségüket, jó esetben képesek megbocsátani is nekik – sokaknak viszont sohasem sikerül.

Én egy tipikus magyar családban nőttem fel, alkoholista volt az apám

Az előző cikkemben arról írtam, milyen az élet egy alkoholbeteg családban, mert egy ilyen családban, ilyen környezetben felnőni, az egész későbbi életre negatív hatása lehet. A mai cikkben azt szeretném körüljárni, hogy milyen befolyással bír az alkoholista szülői háttér az ilyen családokban felnövő gyerekekre, hogyan alakul a későbbi életük, és ezeket igyekszem konkrét példákkal illusztrálni.

Anyám seggrészegen jött értem az oviba: menni alig tudott, de azt hitte, nem látják rajta

Sok írás volt már a leállás mikéntjeiről, a használóra gyakorolt következményeiről, a hozzátartozók szerepéről. A mai témám, hogy hogyan hat a szülők használata a családra, különös tekintettel a gyerekekre, és milyen hatást fog gyakorolni a későbbi életükre.

Élni sem tudtam, meghalni sem volt bátorságom

Egy drogfüggőnek a világ legjobb dolga drogozni, de a legnagyobb szívás, tragédia is egyben. Megváltás, kegyelem, gyász, remény, ilyen stádiumokon megy át egy függő, a felépülésnek pedig ezer arca van.

Csak ültök a metrón, mint a zombik

A drogos életében nincs felelősség, csak szabadság. Egy pontig. Aztán már irigykedve figyel mindenkit, akinek kontrollja van az élete felett. Bajzáth Sándor írása.

A legfontosabb az életemben? A józanság.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns új cikkében arról ír, mi kell a felépülni vágyó függőnek ahhoz, hogy szerethessen, gyereket nevelhessen, dolgozhasson, élhessen. Meg arról, milyen könnyű ennek - vagyis a józanságnak - elfelejteni a jelentőségét.

„Amit a pia vagy a drog ad, azt később vissza is veszi!"

„El kellett fogadnom, hogy csóró vagyok, így jártam, ezt tettem magammal, nem okolhatok senki mást a helyzetemért, senki nem erőltette belém a cuccot… Na, ehhez kellett az igazi alázat." Bajzáth Sándor felépülő függő írása.

„Csak egy kicsit igyál a kedvemért, ne sértsél már meg!”

Nehéz dolog nemet mondani az alkoholra egy olyan kultúrában, ahol az a szórakozás és az ünnepek elengedhetetlen része. De mit tehetünk, ha nem akarunk inni? Mit tehet egy inni nem akaró alkoholista? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő írása.

Élet az "élet" után, avagy hogy az ördögbe lehet józanul bulizni?

ÉLET AZ „ÉLET” UTÁN, AVAGY HOGY AZ ÖRDÖGBE LEHET JÓZANUL BULIZNI?

"Anyám főzte nekem a mákteát, közben szapult, hogy miért nem hagyom abba"

Az, hogy kiből és hogyan lesz függő, összetett és izgalmas kérdés. Számos ok állhat a háttérben, szerzőnk ezt a saját töreténetén keresztül meséli el.

Az alkoholra nem a beültetés a megoldás

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

Ha ma drogoznék, már nem lennék életben

Vajon mennyiben más ma drogozni, mint tíz éve? Mi jellemezte a régi és mi a dizájnerdrogokat? És vajon melyikkel volt veszélyesebb az élet? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

16 jel, hogy a józan alkoholista újra inni fog

Mi van akkor, ha az ember le akar állni az ivással? Ha nem akar többet drogozni? Hogyan lehet józannak maradni, és milyen jelek előzik meg a visszaesést? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

Olyan rehabot akartam, ahol továbbra is hereként létezhetek

Tudjuk, hogy melyek a legveszélyesebb drogok, tudjuk hogyan juthat el odáig valaki, hogy rájöjjön, függő, ahogy tudjuk azt is, mire érdemes figyelni, ha valaki le akar szokni a drogokról. Tudjuk mindezt szakmai szempontból, addiktológusoktól, pszichológusoktól. De vajon hogy néz ki ez az egész kérdés a drogfüggő szempontjából?

Mit tehet egy család egy szenvedélybetegért?

Hogyan segíthet a család, ha a függő rászánja magát a rehabra? Mit tehetünk, hogy szerhasználó szerettünk valóban gyógyulni tudjon, és mi az, amivel csak magunk és őalatta vágjuk a fát? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

A járvány kapcsán egyre-másra születnek a megszorító intézkedések, amik kihatnak a drogok csempészésére, és ezáltal azok beszerzésére is. Lezárták a határokat, nem járnak a kamionok, repülőgépek, lassan megszűnik a drogcsempészet. Hogy lehet most droghoz jutni? Nehezen. Így a szállítási nehézségek, az előállításhoz szükséges alapanyagok drágulása és a kockázat növekedése a drogok árának emelkedésével jár is fog járni.

Mindig csak az aznapot kell túlélni tisztán

Mi történik egy addiktológiai konzultáción? Hogy tud támogatni egy segítő? Honnan tudja, mire van szüksége egy függőnek? Adnak-e gyógyszert? Meddig kell járni? Minden, amit a függőségek kezeléséről tudni akartál.

Semmi nem adja már vissza az időt, amit a gyerekeim helyett az ivással töltöttem

Hogyan hat az alkohol és a drog az ember életminőségére, és honnan tudhatod, ha baj van?

Mindig haza kell tudnom vinni a férjemet, ha kiütötte magát.

Mielőtt rászántam magam egy bentlakásos rehabilitációra, hosszú utat tettem meg. Nekem is, mint a legtöbb függőnek a hosszan tartó szociális használatra való sikertelen törekvés, sok év kényszeres, kontroll nélküli használat és számtalan abbahagyási kísérlet után jött meg a tényleges beismerés, hogy nem megy, abba kell hagynom, mert bele fogok halni.

Mit tegyen a függő, hogy le tudjon állni?

Nem, akarni sajnos nem elég, mert a függőség betegség. Bajzáth Sándor felépülő függő, addiktológiai konzultás legújabb cikkében azoknak mutat irányokat, akik eldöntötték, leszoknak.

Mit tehet a család egy szenvedélybetegért?

Hogyan segíthet a család, ha a függő rászánja magát a rehabra? Mit tehetünk, hogy szerhasználó szerettünk valóban gyógyulni tudjon, és mi az, amivel csak magunk és őalatta vágjuk a fát? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

Az önátbaszás vége

Egy előadásban azt hallottam régen, hogy a mindenkori populáció kb. tíz százaléka függő. Ez az adat a munkám alapján reálisnak tűnik. Ma hazánkban megközelítőleg 600-800 ezer alkoholista van, egyesek szerint még több, de ha hozzávesszük a gyógyszerfüggőket és a drogfüggőket is, akkor még magasabb a szám.

A kijózanodás gyakorlatilag teljes lemeztelenedés

A józanságban nem az a legnehezebb, hogy az egész élet megváltozik, hanem az, hogy az embernek szembe kell néznie önmagával. Bajzáth Sándor szenvedélybeteg segítő, felépülő függő írása.

Örültem, ha a lányom nem volt velem, mert nyugodtan tudtam inni

Az idei Száraz November kiemelt témája a nők alkoholizmusa. De miben mások a nők, mint a férfiak, hogyan és miért isznak, hogyan lehet segíteni a leállásukat? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns írása.

Elvonón már voltam, de rajtam az se segített

Az igazán rászoruló függők sokáig hitegetik magukat és a környezetüket azzal, hogy ha elintéztek mindent, amit akartak, elmennek végre segítséget kérni. Ami persze sosem történik meg...

Marihuána függő vagyok, már 20 éve

Ahogy abbahagyta a szoptatást, már röppent is a spangli Nóra szájába. Előbb csak esténként, később már délutánonként is füvezett. Azt hitte bármikor le tud állni, de a legfőbb szabályt is megszegte.

Így lettem heroinistából szexfüggő

Amikor a függő lejön az anyagról, kell valami, ami betölti az űrt. Előbb jön a pornó, ami azonnali kielégülést nyújt, nincs csalódás. Aztán kialakul a szexfüggőség. De vajon van kiút belőle?

Aki függő, függő is marad. De meddig?

Amikor a függők leállnak, a szerek hiánya hatalmas fekete lyukként tátong az életükben. Sokaknak nehéz ezt az űrt betölteni, ezért máshoz nyúlnak, mint amit előtte használtak, így lesz például a drogosból alkoholista. De hogyan lehet ezt kivédeni? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns új írásából kiderül.

Szétszurkáltam magam, a szüleimet kicsináltam

A függők sokszor azt hiszik, csak maguknak ártanak, amikor drogoznak vagy isznak. Azt gondolják, az ő testük, azt csinálnak vele, amit akarnak. Ez távolról sincs így, Bajzáth Sándor szenvedélybeteg segítő pedig elmondja, hogy miért.

Biztos voltam benne, hogy én vagyok a legnagyobb szörnyeteg a világon

Zsuzsi egészen addig biztos volt ebben, amíg el nem ment egy anonim csoportra, ahol kiderült, többen is ugyanabban a cipőben járnak, mint ő. Itt kapott reményt arra, hogy minden szarból ki lehet kecmeregni.

Otthon szeretem kiütni magam, de hogyan igyak társaságban?

Van, aki még ebben az életben kijózanodik, van, akinek csak a halál hozza ezt meg. De mit tegyen, aki csak alkalmanként inna, drogozna? Működhet ez?

"Hagytam, hogy a nagybácsim csókolgasson"

A függők családjában feltűnően magas azok száma, akik családon belüli erőszak áldozatai voltak. Az abúzus mellett sok függő más tabukat, titkokat is hordoz, amelyektől nem tud szabadulni. Bajzáth Sándor új cikkében a titkok és tabuk mérgező hatásairól ír.

"Annyira vagy beteg, amennyi titkod van."

Van valami, ami mérgez, megnyomorít, mégis titkoljuk, hogy fenntartsuk a rendes család látszatát. A függők életében rendkívüli szerepe van a hazugságoknak, titkoknak és tabuknak. Új cikkében erről ír Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

"Mikor nyit már ki az a kurva italbolt?"

Keretek. A függők életét a keretek határozzák meg, életüket ugyanis a parttalanság jellemzi. Sokszor szétcsúsznak, nem tudják milyen nap van, csak azt tudják, hogy ébredés után használni kell. A keretekről és a felépülésben élők napirendjéről ír új cikkében Bajzáth Sándor.

Mit tegyen a függő, hogy le tudjon állni?

Nem, akarni sajnos nem elég, mert a függőség betegség. Bajzáth Sándor felépülő függő, addiktológiai konzultás legújabb cikkében azoknak mutat irányokat, akik eldöntötték, leszoknak.

Jött a díler egy óriási szívószállal és egy csomó fehér hóval

Ilyen egy fehér karácsony egy függőnek, mert a függőség nem tart szabadnapot. Ez így van az aktív használat idején és a felépülés éveiben is.

Volt, hogy pisztolyt nyomtak a számba

"Volt, hogy a vécé fedeléről szívtam fel a heroint, volt, hogy hagytam, hogy az orvos tapizzon". Minden függőnek megvannak a saját szörnyű történetei, Bajzáth Sándor felépülő függő a sajátjairól, megalázkodásról és önértékelésről ír legújabb cikkében.

Élni sem tudtam, meghalni sem volt bátorságom

Egy drogfüggőnek a világ legjobb dolga drogozni, de a legnagyobb szívás, tragédia is egyben. Megváltás, kegyelem, gyász, remény, ilyen stádiumokon megy át egy függő, a felépülésnek pedig ezer arca van.

A gyámolító szeretet megöl

Milyen stádiumokon megy át egy alkoholista segíteni akaró hozzátartozója? Miért nem tud szabadulni a szerhasználótól? Folytatódik Bajzáth Sándor felépülő függő írása a szerhasználók hozzátartozóiról.

Hogyan tudnám rávenni, hogy hagyja abba az ivást?

Miért nem látja be, mit csinál magával? Bajzáth Sándor felépülő függő most a hozzátartozók szerepéről ír.

Csak ültök a metrón, mint a zombik

A drogos életében nincs felelősség, csak szabadság. Egy pontig. Aztán már irigykedve figyel mindenkit, akinek kontrollja van az élete felett. Bajzáth Sándor írása.

"A legfontosabb az életemben? A józanság."

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns új cikkében arról ír, mi kell a felépülni vágyó függőnek ahhoz, hogy szerethessen, gyereket nevelhessen, dolgozhasson, élhessen. Meg arról, milyen könnyű ennek - vagyis a józanságnak - elfelejteni a jelentőségét.

"Amit a pia vagy a drog ad, azt később vissza is veszi!"

"El kellett fogadnom, hogy csóró vagyok, így jártam, ezt tettem magammal, nem okolhatok senki mást a helyzetemért, senki nem erőltette belém a cuccot… Na, ehhez kellett az igazi alázat." - Bajzáth Sándor felépülő függő írása.

"„Csak egy kicsit igyál a kedvemért, ne sértsél már meg!”"

Nehéz dolog nemet mondani az alkoholra egy olyan kultúrában, ahol az a szórakozás és az ünnepek elengedhetetlen része. De mit tehetünk, ha nem akarunk inni? Mit tehet egy inni nem akaró alkoholista? Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő írása.

"Élet az „élet” után, avagy hogy az ördögbe lehet józanul bulizni?"

A drogokról lejönni nemcsak kemény, de félelmetes is. Erről már korábban is írt Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő, aki most a józan szórakozással kapcsolatos félelmeit osztotta meg.

"Anyám főzte nekem a mákteát, közben szapult, hogy miért nem hagyom abba."

Hogy lesz valakiből függő? Egy felépülő függő írása. Az, hogy kiből és hogyan lesz függő, összetett és izgalmas kérdés. Számos ok állhat a háttérben, szerzőnk ezt a saját töreténetén keresztül meséli el.

"Az alkoholizmusra nem a beültetés a megoldás"

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

"Ha ma drogoznék, már nem lennék életben!"

Vajon mennyiben más ma drogozni, mint tíz éve? Mi jellemezte a régi és mi a dizájnerdrogokat? És vajon melyikkel volt veszélyesebb az élet? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

"Józanul még sosem szexeltem, bár 36 vagyok."

Az alkoholról, gyógyszerekről, drogokról nem könnyű lejönni. Nemcsak a testi és lelki függőség miatt, nemcsak azért, mert az embernek ilyenkor felfordul az élete, nemcsak azért, mert olyan kitartóan kell küzdeni a tisztaságért. Amikor egy függő az absztinenciát választja, rengeteg belső félelemmel, bizonytalansággal, az ismeretlennel kell szembenéznie. Arról, hogy ezeket milyen megélni Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő ír.

---------------------------------------